In de webinar komen de concepten 'feedback' en 'mindset' aan de orde. eerste wordt de link gelegd tussen de verschillende vormen gerelateerd aan de theorie van Hattie & Timperley (feed back, feed up en feed forward). De koppeling met doelen wordt gemaakt en de verschillende niveaus worden genoemd waarop Fb kan worden gegeven. Vervolgens wordt Mindset geintroduceerd (Carl Dweck). Fixed en op groei gerichte mindset. Waarbij mindset van invloed is op de prestatie, motivatie en veerkracht (resilience; omgaan met stress). Wanneer een manager over voldoende veerkracht bezit, dan is de kans op overspannenheid minder groot. Seligman; 'wie zich goed voelt, leert beter.' Veerkracht is te leren en heeft een effect op het leerresultaat/werk. het is mogelijk om van een fixed mindset te ontwikkelen naar groeimindset (in 4 stappen). Stap 1 is bewustwording. In stap 2 kun je een keuze maken door te spreken vanuit de groeimindset met jouw fixed mindset. In stap 3 kom je in actie. Andere concrete acties: voorbeeldgedrag door de docent/leerkracht.
Brainology wordt genoemd. Hersenonderzoek heeft aangetoond dat wanneer beide hersenhelften worden aangesproken er beter wordt geleerd. Diepgaand en oppervlakkig leren wordt gerelateerd aan mindset. Groeimindset prikkelt meer en zal er meer diepgaand geleerd worden.
Kritische vraag nav deze webinar is of hetgeen verteld wordt aangaande feedback, mindset etc, inderdaad te generaliseren is over verschillende doelgroepen (leerlingen. studenten, docenten, etc.).
Ik ben benieuwd of mensen in het onderwijs een meer gefixeerde mindset hebben dan mensen in andere beroepsgroepen. Is er een relatie tussen de ervaren werkdruk in het onderwijs (Volkskrant dd 12/3 jl.), die het hoogst is in het beroepenveld en mindset.
dd. 22 maart in de les: Kort genoemd tijdens de bijeenkomst, collectiefbewustzijn (Ab Kloosterhuis).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten